Het belang van een goede internetverbinding voor cloud telefonie

Bij IrisCall zeggen we altijd: “Wil je met cloud telefonie van start gaan, dan is een goede internetverbinding voldoende!” Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Waarom is dat zo belangrijk?

Het woord zegt het zelf: cloud telefonie gebeurt in de cloud. Dit betekent dat er via het internet wordt gewerkt. Daardoor krijg je eender waar je bent, toegang tot je telefooncentrale door middel van een internetverbinding. Je hebt hier geen nieuwe of speciale verbinding voor nodig. Je gebruik gewoon dezelfde verbinding waarmee je ook surft op het internet, bestanden verstuurt en zaken downloadt. Heel simpel!

Je vraagt je waarschijnlijk wel af of dit geen gevolgen heeft voor de gesprekskwaliteit. Wel, er zijn drie zaken die een goede doorstroom van geluid op je internetverbinding kunnen verstoren, namelijk:

  1. Packet loss: niet alles wat aan één kant vertrekt, komt effectief bij de andere kant aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben: de router, de firewall of LAN-switch, enzovoort. Allemaal elementen die die als het ware je audiostroom kunnen verstoren.
  2. Delay/latency: packets hebben meer tijd nodig om getransfereerd te worden. In het geval van delay/latency duurt het langer dan 150 miliseconden om het geluid van de ene naar de andere kant te krijgen. Je zal dit onmiddellijk merken.
  3. Jitter: een overbelast netwerk of te weinig bandbreedte kan de volgorde van de doorgestuurde audio verstoren.
 
Deze drie problemen zijn gemakkelijk te vermijden door ervoor te zorgen dat je over voldoende bandbreedte beschikt op je internetlijn. Gelukkig hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. Tegenwoordig zijn de verbindingen namelijk sterk genoeg, en kan je met een standaardlijn tot wel 50 gesprekken tegelijk voeren. Wil je er toch 100% zeker zijn dat er geen problemen opduiken, dan is het eventueel ook een optie om te kiezen voor een aparte verbinding voor je telefoongesprekken. Zo beperk je mogelijke gespreksstoringen tot een absoluut minimum. Een nuttige uitkomst voor middelgrote en grote bedrijven.
 

Al bij al hoef je je dus geen zorgen te maken: je huidige internetverbinding is in de meeste gevallen ruim voldoende om te starten met cloud telefonie. 

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Contacteer ons via info@iriscall.be.